Profesyonel Bilgisayar Bakımı Nasıl Yapılır?

 Profesyonel Bilgisayar Bakımı Nasıl Yapılır?

Bilgisayar bakımı her zaman gerekli olan ve günümüzde maalesef bilgisayar kullanıcılarının hatasız bir şekilde yapamadığı bir unsurdur. Bilgisayar kullanıcıları bilgisayarların bakıma ihtiyaçları olmadıklarını düşündükleri için sürekli olarak çeşitli problemler ile karşı karşıya kalırlar. Bu problemlere biraz örnek vermek gerekirse ilerleyen zamanlarda bir bilgisayarın periyodik bakımları yapılmazsa durduk yere bilgisayar kendini yeniden başlatabilir, kendini kapatıp açılmayabilir, kasadan huzursuz edici sesler gelebilir ve ekrana görüntü gelmeme problemleri yaşanabilir. Bunlara ek olarak daha birçok problem de yaşanabilmektedir. Bilgisayarların bakımları sadece donanımsal olarak veya yazılımsal olarak değil hem donanımsal hem de yazılımsal olarak yapılmalıdır.

bilgisayar donanım bakımı, bilgisayar temizliği ve bakımı, bilgisayar temizliği nasıl yapılır


bilgisayar donanım bakımı, bilgisayar temizliği ve bakımı, bilgisayar temizliği nasıl yapılır

Donanımsal ve Yazılımsal Bakım

Bizler ilk olarak donanımsal bakımı yapacağız. Donanımsal olarak bakımını yapabilmek için ilk olarak bilgisayarımızı fişinden çekiyoruz. Kasanızın kapaklarını doğru bir şekilde vidalarını sökerek açın. Yanınızda her hangi bir ıslak veya nemli bez, mendil tarzı bir şey olmamalı.

Bilgisayar aksamı en ufak nemlilikte dahi çeşitli sıkıntılar çıkarabilecek bir yapıdadır. İlk bakımımızı işlemcimizi soğutmakta olan Fan parçasına yapıyoruz. FAN parçasının vidalarını da güzel bir şekilde çıkartın. Elinize bir elektrikli süpürge alın ve fan parçalarına basınç uygulayarak tozun ortadan kalkmasını sağlayın. Bu basınç işlemini power yani güç kutusunun içerisine de uygulamanız gereklidir. Basınç işlemini uyguladıktan sonra elinize bir peçete alın ve kasanızın parçalarını silmeye başlayın. Sonra FAN parçasını da temizleyin. Ayrıca FAN parçasının soğuttuğu büyük demirin aralıklarını da temizlemeniz gereklidir.

bilgisayar donanım bakımı, bilgisayar temizliği ve bakımı, bilgisayar temizliği nasıl yapılır

Eğer elinizde termal macun var ise işlemci macununu da değiştirebilirsiniz. İşlemcinizin üzerindeki FAN parçasını tekrardan yerine takın. Parçanın yerine tam oturması gereklidir aksi takdir de işlemci aşırı ısınır ve bilgisayar açılmaz. Sıra geldi RAM ve ekran kartı parçalarının temizliğine. RAM parçalarını çıkartın ve PİN kısımlarını güzel bir şekilde temizleyin.

bilgisayar donanım bakımı, bilgisayar temizliği ve bakımı, bilgisayar temizliği nasıl yapılır
Temizleme işlemini okul silgisi ile yaparsanız çok daha faydalı olacaktır. Bu PİN kısımları zamanla oksitlenebilmektedir ve bu durumda da ekrana görüntü gelmemesi gibi çeşitli problemler yaşayabilirsiniz. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra kasanızı güzelce kapatın ve tekrardan fişe takın. Bilgisayarınıza yazılımsal olarak bakım yapmak için de yapmanız gereken işlem Ccleaner tarzı bir temizlik yazılımını kurarak sisteminizi periyodik olarak belirli günlerde temizlemek olacaktır.

Ayrıca bunlara ek olarak disk bölümlerinizi birleştirmeniz de fayda sağlayacaktır.  Disk birleştirme yani Defrag tarzı yazılımlar ile bu işi de halledebilirsiniz.

#Etiketler: bilgisayar donanım bakımı, bilgisayar temizliği ve bakımı, bilgisayar temizliği nasıl yapılır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir